Først skal du finde dig et webhotel. Jeg har valgt en af de billige til 9 kr. om måneden. Det kunne være Web 10 , One.com eller Surftown.
Så skal du have valgt dit domæne. Når du bestiller et domæne ved et billigt webhotel som Surftown, så kan du her undersøge om domænet er ledigt – både som .dk, .eu, .info. biz og mange flere.

Her er nogle af de ting jeg ville tage med i mine overvejelser.

Man skal kunne stave til det.

Det kan du godt grine af, men jeg arbejder for Novamedia. Hvis du vidste hvor få der kan stave til det og hvor mange der husker det helt anderledes når det skal siges højt: novomedia, novamedie, novomedie….

Domænenavn er lig med navn på Website
Det er vigtigt. Et godt eksempel, som så er et skidt eksempel, er RES – Regional Erhvervsservice som har valgt domænenavnet www.raes.dk . Skriver du i stedet www.res.dk , hvilket er lidt naturligt, så ender du hos Randers Elektro Service, 94 km øst for Holstebro. Nu bliver de en del af væksthuset i Herning – spændende at se hvad de finder på denne gang – det er nemlig ikke uproblematisk med danske bogstaver i sit domæne.

Søgeord i domæne
En af de ting Google bruger til at bestemme placeringen af dit website, er de ord der indgår i den tekst der linker til dit site. Det er klart, indgår der et søgeord i dit domæne, så er du sikker på at det optræder, hver gang der er en der linker til din hjemmeside.

Danske bogstaver
Lad være. Det kræver et plug in hos dine besøgende – og den har de ikke. Det kan være tiden løser det problem og at du skal kapre dit danske domæne nu, men tag det ikke i brug. Kun hvis det er som supplement til et domæne uden danske bogstaver.

Korte eller lange domæner.
Du kan bruge op til 67 tegn i et domænenavn, så du skal ikke lade teknikken begrænse dig. Der er stor uenighed om hvad der er nemmest at huske: en kreativ forkortelse eller et mega langt domæne.

Brug af bindestreg.
De gode domæner er taget. Derfor kommer der flere og flere kreative variationer af domæner på bordet. En del af den kreativitet er at sætte ord sammen. Men skal det så være med eller uden bindestreg?

  • Ulemper: der er mange der glemmer at bruge bindestreg og så ender den besøgende i værste fald på konkurrentens hjemmeside.
  • Ulemper: der er større risiko for, at andre ikke kan huske dit domæne – eller huske hvor der er bindestreg – end hvis de blot skal huske, at det er ud i et – men når du nu ved at 85% af besøgende kommer fra via søgemaskiner, så er det vel godt det samme.
  • Fordele: søgemaskiner kan lide det, fordi du - den med ord den forstår. Her kan du se ordene som søgeord / nøgleord.
  • Fordele: at når nu det domæne du allerhelst ville have haft er optaget, så er det med bindestreg det nærmeste du kommer det.


Skal det være dk, info, com eller eu?

Når nu .dk er taget, så kan det være fristende at tage et af alternativerne. Det er ikke alle der kan købes i ved de forskellige udbydere, nok også fordi der ikke er et marked for det. Jeg har søgt meget for at finde ud af, om der er regler for hvem der må have forskellige domæner – men uden held. Jeg mener at have hørt, at man som virksomhed ikke kan have et fransk domæne, men mindre man er en fransk virksomhed. Men jeg vil tro, at alle de domænder der udbydes af f.eks. Suftown, Web 10 og alle de andre, har samme funktion.

Vælger du noget andet end dk skal du så gøre en dyd ud af det. www.madsen.in synes jeg f.eks er nem at huske.

Et godt domæne til email.
Det kan nemt være et argument for et domæne: at alt hvad der går foran f.eks. @potter.dk er noget jeg kan styre. På den måde har alle i min familie en rigtig god e-mail adresse: far@potter.dk, nat@potter.dk, lyd@potter.dk osv.

Er dit familienavn taget, kan du tænke i kreative alternativer.

m@il.dk , @nders.dk, www.kom.nu eller hvad der nu kunne være til at huske.

Så det kan også være et kriterium for valget af domænenavn. Lang de fleste af besøgende til domænet kommer alligevel fra søgemaskiner – og ikke direkte ind på din side.

Er der noget jeg har glemt?
Hvad tager du med i dine overvejelser?