Jeg har ikke lyst til at kommentere på blogs, hvor min kommentar først skal ”bedømmes” af blogejeren, før den bliver synlig for andre. Og det burde slet ikke være nødvendigt. Spamfilteret tager spammen og en simpel indstilling i WordPress, kan filtrere ubehagelige kommentarer fra ”stalkers”.
En dialog skal være “on going”
Twitters succes bygger på, at det er her og nu. Intet filter, alle er åbne for at blive kontaktet og indgå i en dialog. Sådan ser jeg også helst en blog. Men med blogejeren som gatekeeper, er der ingen plads til dialog.
Når jeg kommenterer på en weblog, så er det lige så meget den foregående dialog, der er mellem kommentatorerne, der er afgørende for hvad jeg skriver. Sidder blogejeren og godkender kommentarer i bunker, så ved jeg ikke hvornår og hvor i dialogen min kommentar dukker op. Det kan godt fraholde mig fra at kommentere.
Det giver SPAM
Der er dem der er bekymret for, at det vil give mere spam, hvis man som administrator ikke altid skal godkende kommentarerne. Bruger du Aksimet, så er det ekstrem få spam kommentarer der slipper igennem. Ekstrem få. Det er så sjældent, at jeg ikke kan se problemet.
Det giver ubehagelige blogkommentarer
Det er der råd for hvis du sidder med WordPress. Du kan indstille WordPress bloggen til, at kommentarskriveren skal have en tidligere godkendt kommentar, før kommentaren udgives uden din godkendelse. På den måde kan du komme af med dem, der bevidst går efter at skrive trælse ting i dine kommentarer. Det har jeg heldigvis ikke oplevet endnu, men der er dem der har og så er her muligheden for at komme omkring det.
Endeligt har du muligheden for at tilkendegive, at hvis en kommentar indeholder et af følgende ord i indhold, navn, URL, e-mail eller IP, skal den tilbageholdes i bedømmelseskøen.
Der er ikke noget der er rigtigt eller forkert
Jeg vil ikke gøre mig til dommer af, hvad der er rigtigt eller forkert, når talen falder på sociale medier. Men jeg vil gerne argumentere for, at her er der noget der kan være med til at tage livet af din blog… og på sigt, det at blogge.
Kan du se pointen – eller er der noget jeg har overset?
Har du en kommentar til ingen kommentar? http://bit.ly/17f6yz
Jeg foretrækker at have styr på, hvad der lægges på mine sites – uden dog at være nervøs for også at publicere kritik.
Men forleden var der en lidt for smart reklamemand, der valgte at benytte et af mine sites til skamløs reklamesøjle for en klient, og der trak jeg bremsen.
Jeg benytter (oftest) metoden med en tidligere godkendt kommentar. Det virker ret effektivt, og jeg en (endnu) ikke oplevet noget negativt ved den metode. I øvrigt tjekker jeg altid ALLE kommentarer igennem, uanset om det er automatisk tilbageholdt eller ej.
Jeg har endnu ikke slettet en “rigtig” kommentar, men har rettet i nogen, hvor det var tydeligt, at kommentaren var lavet for at få Google Juice. Rettelsen var, at fjerne linket.
Jeg kan godt se pointen i din måde at gøre tingene på, men vælger nu stadig at holde fast i, at som udgangspunkt bliver alle kommentarer publiceret.
Og jeg kikker også alle kommentarer igennem – det er jo den anden halvdel af at blogge 😉
Du har fuldstændig ret i at det er en stor styrke at kunne have en ‘levende’ debat på siden vha. kommentarer.
Hvis du dog er meget udsat kan det være svært at få til at virke. Der er altid en vej gennem et spam filter.
Mange gange tror jeg dog det handler om at blog ejeren gerne vil have ‘kontrol’ over tingene.
Jeg kan godt li’ det anarki der ligger i, ikke at have kontrol. Et Website er kontrolleret monolog (kedelig) – en weblog en anarkistisk dialog.
En kontrolleret weblog er blot et website. Og det har også sin berettigelse…
Jeg er selv pisse-irriteret over sites, der vil godkende mine posts før de går online. Nok mest af alt affødt af at jeg et par gange har lagt nogle kritiske, men vel-argumenterede, kommentarer til blog posts, som så på “mystisk” vis ikke er blevet godkendt. Og derfor har jeg altid anset det som noget negativt.
Jeg har aldrig selv fjernet kommentarer på min blog. Men jeg har fjernet links, og hængt folk ud på det groveste, hvis de åbenlyst har forsøgt at misbruge systemet. Det er både det bedste og sjoveste i mine øjne 🙂
At godkende kommentarer først har desuden den fordel, at man slipper for at skulle slette dem efterfølgende, hvis de på den ene eller den anden vis er upassende.
At slette kommentarer fra blogs er nemlig et _meget_ ømtåleligt emne, der kan få det værste op i folk.
Man husker måske sagen omkring den prominente blogger Kathy Sierra for et par år tilbage, som blev udsat for en sand hetz og modtog sågar dødstrusler, fordi hun støttede retten til – og selv havde slettet upassende kommentarer fra sin blog.
Det førte til Tim O’Reillys Bloggers Code of Conduct, som man dog ikke har hørt meget til efterfølgende.
Men pointen er, at man undgår at anspore den slags religionskrige ved at være gatekeeper i første omgang.
Oversigt over Kathy Sierra-gate: http://www.wired.com/techbiz/people/news/2007/04/kathysierra
Bloggers Code of Conduct: http://blogging.wikia.com/wiki/Blogger%27s_Code_of_Conduct
Hvornår er det tilladt at slette kommentarer: http://www.affilorama.com/blog/three-times-when-its-ok-to-delete-comments
Kontrolfreaks findes der mange af i denne verden. Men det er altså håbløst umoderne at prøve at styre og kontrollere bare for at demonstrere sin magt eller fordi man er bange for dialogen. Jeg tror det gælder både på sociale medier som blogs, twitter eller Facebook og i den virkelige verden.
Den autoritære leder i den gammeldags topstyrede virksomhed er ikke rigtigt in længere. Det er mit indtryk at nu handler det om at forstå og indrage mennesker i forskellige dialoger og arbejdsprocesser.
Det er vist den 3. blogpost indenfor en uge jeg er stødt på som på en eller anden måde handler om kommentarspam. Klap nu lige hesten! Hold nu op med at være så nærige med linkjuicen og indbyd i stedet til en fri, åben og måske ligefrem anarkistisk debat! Og husk det er stadig blogejeren som starter med at sætte dagsordenen.
Sagde manden som ikke selv har kommemntarmulighed på sin egen blog. 🙂
I princippet er jeg da enig i, at en åben og ucensureret dialog er det bedste. “Desværre” er det i dag så nemt at komme på nettet og kommentere på blogs, at alle idioterne også kan gøre det.
Derfor er det nemmere – i hvert fald for mig – hvis jeg selv lige skal godkende hvilke “dødstrusler” og andre personlige fornærmelser der finder vej til min blog 🙂
@Jan Hvis du vælger Michael Kjeldsen modellen med, at det kun er dem der allerede har en godkendt kommentar det får den ud, uden du skal godkende den, så tilgodeser du i det mindste dine faste “brugere”.
Jeg smed i dag en kommentar på en blog som jeg har fulgt i et par år – og det fik mig til at skrive indlægget her. Hvorfor synes han, at han skal læse mine kommentarer igennem inden? Havde mest af alt lyst til at slette kommentaren – men det kunne jeg så heller ikke 😉
@Ussing – ja, det er så det jeg også tænker. Men der er meget der tyder på, at der er mange der opfatter det som et problem. Og Ussing – se da lige at få dig en rigtig blog 😉
@Sprogø – der vil altid være dem der prøver. Så har vi andre også noget at gå op i 😉
Men det kan også være jeg bare har været heldig – og dejligt fredet – for trælse kommentarer. Der er jo skønt nok…
I starten var det også sådan, at jeg bare skulle kontrollere den første kommentar pr. bruger. Men det blev ændre da et par af de “faste” pludselig gik helt amok.
Men det er godt nok ved at være længe siden. Måske jeg skulle prøve den mere afslappede holdning igen 😉
Hej Potter. Tak for besøget i dag. Jeg har krediteret med en lille film, som har været forsvundet. Kig endelig over igen 🙂
Hej Potter
Jeg kommer til at savne dig på min blog – det var rart, mens det varede.
Glemte helt at tilføje, at jeg siden 2006 har godkendt kommentarer, før de publiceres. Og jeg synes faktisk, debatten går fint ovre hos mig. Faktisk en hel del finere og mere flittigt end på mange blogs, der ikke godkender kommentarer 😉
Teknisk set, så er det jo HANS side, og ham der bestemmer, hvad der skal stå på den – jeg kan jo heller ikke tvinge dig til at linke til mig på alle dine sider.
I øcrigt er det jo også ham, der er ansvarlig for indholdet af den (se fx http://bit.ly/je6O9) 🙂
@rosenstand – Vi har så mange fællesinteresser og du er så dejligt kantet, at jeg ikke kan lade være med at kommentere på din blog 😉 , så bedøm du blot mine kommentarer…
Jeg forstår også din problem stilling, men jeg troede, før mit indlæg, at din situation var enestående. Reaktionerne på mit indlæg tyder på, at jeg blot har været heldig. Hov… jeg kunne jo også bare slette de kommentarer, der ikke giver mig ret?
@ Michael Kjeldsen – jo, men som fast kommentator på hans blog, er det et skidt signal at sende: at jeg som udgangspunkt, har ondt I sinde. Han burde ”belønne” mig for, at jeg tager mig tid til at forholde mig til hans indlæg.
Jeg er helt enig med dig på det punkt – og der kan jo være mange grunde til at han gør som han gør. Det kunne være, at han ikke er klar over den strategi/mulighed, det kan også være at han gør så Rosenstand: “Alt skal tjekkes”. Måske endda fordi han før har oplevet, at selv folk der har fulgt hans blog i årevis, på et eller andet tidspunkt kammer over.
Benefit of the doubt, says I, for jeg tror ikke han gør det, for bevidst at provokere dem der kommenterer på hans blog 🙂
Jeg startede for nogen tid siden en blog, hvor jeg også har aktiveret, at jeg skal godkende kommentarer. At jeg så først i går har opdaget, at funktionen ikke har virket rigtigt, så jeg ikke har fået besked om kommentarer er knap så heldigt. 🙂
Men jeg kan se, at der er en del engelske kommentarer fra folk, der gerne vil være gæsteskribenter og lignende. Da bloggen er på dansk og i øvrigt endnu ikke indeholder mere end 5-6 indlæg, så betragter jeg det som spam, så den type indlæg tillader jeg mig at slette.
Når jeg selv følger en blog, så sætter jeg også pris på, at den slags ting er sorteret fra, så der kun er mere eller mindre relevante indlæg. Et indlæg behøver ikke nødvendigvis at være relevant for lige præcis det emne, der skrives om i det aktuelle indlæg, men kan også lige så godt være en afledt diskussion.
Funktionen til automatisk at godkende indlæg fra personer, der tidligere er godkendt er fin, afhængigt af, hvordan den er implementeret.
Jeg synes måske også, at det er lidt for selvhøjtideligt, hvis man mener, at ens indlæg ikke behøver at blive godkendt. 🙂
Når man følger en blog, får man alligevel hurtigt en idé om, hvorvidt indehaveren sletter kritiske indlæg eller ej – og gør de det, så falder værdien af bloggen gevaldigt.
Helt generelt tror jeg, at det er ligegyldigt. Hvis bloggen er tilstrækkelig interessant, så accepterer folk, at deres kommentarer skal godkendes.
Det er jeg glad for at høre, Potter – altså at du accepterer min ret til at bestemme på min blog 🙂 Jeg vil da mene, at et hurtigt kig i nogle af de debatter, hvor der er mange kommentarer dokumenterer, at jeg ikke sletter dem, der er uenige. Det er der jo mange, der er – lige fra folk der mener, jeg har mistet min indre mand til reelt intelligent uenighed.
Der er kun én, der ikke får lov at skrive på min blog – alle andre er velkomne. Hvis nogen overtræder dansk lov, bringes deres kommentar ikke. Jeg er nemlig en af de (åbenbart) få, der har gjort mig den ulejlighed at sætte mig ind i, hvem der har det juridiske ansvar for indholdet på en hjemmeside – uanset hvem der har skrevet det.
Jeg kunne ikke drømme om at dunke på dem, der ikke godkender kommentarer – men blot stille gøre opmærksom på, at hjemmesidens ejer står med det juridiske ansvar. Er man klar til det, er det jo bare at give los 😉
På mine blogs prøver jeg så vidt muligt at undgå at skulle forhåndsgodkende kommentarer, da jeg gerne vil lade debatten køre. (Er man heldig begynder debattørerne jo at kommentere på hinandens kommentarer).
Men jeg oplever faktisk nogle gange at WordPress alligevel mener, at jeg skal godkende et indlæg. Formentlig udløst af links i indlægget, selvom jeg har sat en grænse på 2 links pr. indlæg, før jeg gerne vil godkende. Nu hæver jeg forsøgmæssigt det loft, fordi jeg alligevel oplever, at Akismet tager næsten al spam.
Nu er jeg tilbage på pinden – har været ude hele dagen. Jeg synes, det er en interessant diskussion, men den mangler et par nuancer. F.eks. dte faktum, at jeg altid handler blogkommentarer i nærmest realtid – i yderste fald kan en kommentar hænge et par timer, før den er online for alle.
Hvis en blogejer kun kigger på kommentarer én gang i døgnet eller sjældnere, er jeg enig i, at det kan forsinke og obstruere en debat. Men sådan er det bare ikke alle steder 😉
På baggrund af debatten her vil jeg genvurdere, om jeg skal sætte min blog op, så kommentatorer med tidligere godkendte kommentarer bare ryger igennem. Det kan da godt være, det er en god ide.
Potter og evt. andre her, der også debatterer ovre hos mig: Har I nogensinde oplevet en forsinkelse hos mig?
@Rosenstand –
Hej Thomas,
For god ordens skyld skød jeg ikke på hverken din eller andres blogs i min kommentar, men forholdt mig bare til min egen virkelighed, hvor der netop kan gå mange timer eller i worst case hele dage, før jeg får set på kommentarer.
På din blog har jeg ikke på noget tidspunkt oplevet forsinkelser udover et par timer (kun hvis jeg en sjælden gang har kommenteret så sent, at du er gået i seng).
@Rosentand – Det er sjældent at du ikke sidder ved tasterne, så nej, der er aldrig gået ret lang tid.
Men tag nu debatten her: jeg har idag været på lande vejen og haft tre forskellige møder. Jeg har ikke haft tid til at kikke på bloggen siden 1:30 i nat. I den tid har dialogen kørt videre – der har været 6 kommentarer i den periode – fra folk jeg kender. Det synes jeg er værdifuldt.. og tak for det 😉
@ Frank – har du ramt Rosenstands blog mens han sover? Cool…
Nå, men i bund og grund ser jeg ikke et problem – jeg er blot overrasket over, at der er så mange der synes det er nødvendigt, at administrere kommentarer på forkant.
Nå, men jeg glæder mig til at kommentere på jeres kommende blogindlæg – og glæder mig til, at vi kan føre en “near realtime” dialog 😉
Undskyld jeg har afledt dette indlæg og denne kommentar-diskussion, dog sikkert sund..
Men jeg kører faktisk med det system du selv omtaler, hvor man skal have en godkendt kommentar – og så kan man ellers gi’ den gas..
Men det har åbenbart nulstillet sig efter jeg flyttede domæne – det vidste jeg ikke og beklager!
Du har dog nu frit lejde til at kommentere uden den skal bekræftes..
Jeg beholder dog stadig min ret til at godkende den første kommentar – for har oplevet grimme kommentarer, selve fra danskere, og den slags tone gider jeg ikk lytte til eller lade være en del af min blog. Jeg tager gerne kritik (ellers bliver vi ikk bedre) – men grim tale tager jeg afstand fra..
Men rart at se du blogger igen 😉
@Brian GG – din blog var den 3. i rækken – det var derfor jeg for i blækhuset 😉
Jeg kan forstå jeg blot har været heldig. Jeg holder fast i “dofollow” og direkte adgang til at smide en kommentar. Bliver det er problem, tager jeg 1 “godkendt kommentar” vejen.
Bliver der helt slemt, siger jeg mit job op, så jeg kan sidde ved computeren og godkende kommentarer i realtime 😉
Potter
@Potter og @Frank: No offence taken!
Jeg synes, at enhver skal køre sit setup, som man finder det mest rigtigt – og en debat er jo altid sund.
Som jeg har fortalt et eller andet sted – tror det var på Twitter – har jeg fået en hel del meget svinske kommentarer til/om et menneske, jeg sætter meget højt – nemlig Caroline Fleming. Mange af disse kommentarer kom fra mennesker, der har kommenteret på min blog før – og de handlede primært om, hvad kommentatorerne kunne tænke sig at benytte egne kønsorganer til i forhold til Carolines.
Den slags vil jeg ikke facilitere.
Jeg har også fået kommentarer, der er direkte ulovlige i forhold til racismeparagraffen, og hvsi jeg publicerede dem, er det jo mig som ejer af sitet, der er juridisk ansvarlig. Det gider jeg ikke møde i retten for 😉
Så er der den type kommentarer, hvor ellers ret fornuftige mennesker fra f.eks. webbureauer spørger om noget og lægger links til indekserbare udviklingssites i deres kommentar. Da Googlebot har egen lejlighed på min blog, kan en sådan tankeløshed koste en uskyldig kunde dyrt i løbet af minutter – helt bogstaveligt. Jeg kunne godt nævne (hvis jeg var en snog) de første 10 “SEO’ere” og webbureauer, der er rigtig glade for, at jeg har moderering på 😉
Jeg mener også, at det er muligt at facilitere en levende debat alligevel – jeg har da ganske mange tråde på langt over 30 kommentarer og nogle på over 100. Men det kræver selvfølgelig, at jeg er frisk på at godkende ret hurtigt. Og det er jeg, da jeg jo alligevel arbejder online.
Skulle jeg lave et andet job ved siden af mit online job, ville det ikke være muligt. Det er jeg enig i.
Nu har du et luksusproblem, for her er der så mange kommentarer, at jeg ikke gider/har tid til at læse allesammen igennem 🙂
Jeg vil bare sige, at jeg synes din sammenligning med Twitter er på vildspor. På Twitter vælger man selv, hvad man vil se – man kan ikke lukke øjnene for enkelte kommentarer.
Jeg skal tage udfordringen op og deaktivere moderation på min egen blog i en periode og se om det gør nogen forskel.
Velkommen til Ricco. Jeg samligner ikke en blog med Twitter – tværtimod. Men for at få en dialog til at køre, så mener jeg at forsinkelser er hæmmende. Det er der Twitter har sin styrke.
Og så vil jeg glæde mig til at høre, om du oplever noget træls ved at “åbne op” – eller du får flere kommentarer ud af det. Jeg skal gerne bidrage til mere dialog 😉
Jeg må indrømme at jeg gør lidt af hvert. På mit danske site har jeg ikke de store problemer med at kommentarer vises med det samme, men på mine engelske sites skal jeg godkende alt.
Jeg kan sagtens se din pointe, men lad mig give et eksempel der taler for ikke bare at lade folk få lov til at kommentere…
Da jeg kommenterer på mange engelske blogs, så oplever jeg en del spam problemer med de sider der bare lader folk skrive kommentarer. Mange af disse sider har +10.000 tilmeldte RSS abonnenter og gerne +100 kommentarer pr indlæg. Når folk tilmelder sig at få en mail når andre kommenterer så vil “semi spam” kommentarer blive sendt ud til alle tilmeldte.
Personligt synes jeg at det giver et super useriøst indtryk at en stor og velbesøgt blog lader folk der har kommenteret blive spammet med disse latterlige indlæg. Også selvom de efterfølgende bliver slettet.
Men det er måske bare mig 🙂
Mikael
Hvis ikke éns første kommentar skal godkendes, kan man risikere at blive overset, og dermed ikke budt velkommen, med efterfølgende ret til at være tøsefornærmet. ..tsk.tsk
😮
@Mikael – jeg kan sagtens se det med de store super populære i engelsktalende lande. Men herhjemme? Har endnu ikke set så populære blogs herhjemme.
@Lupo – du er et godt eksempel. Din første kommentar kom for et par dage siden Følte du dig ikke velkommen 😉 Og jeg er ikke tøsefornærmet.. tsk, tsk… selv!! 😉
Enig. Herhjemme bør det endnu ikke være nødvendigt.
Næ – det burde det ikke. Men så sent som i dag kom der en kommentar på min blog, som med sikkerhed ville gøre mig hjemfalden til straf, hvis den blev bragt og forurettede gad rejse sagen. Og den overbeviste mig om det nødvendige i at fastholde, hvad jeg har gjort i flere år – nemlig manuelt at godkende kommentarer. Jeg håber, at folk alligevel vil fortsætte med at kommentere flittigt, selv om der nogle gange kan gå op til et par timer, inden deres kommentarer er synlige for alle.
Øv – det er da træls og til at blive i dårligt humør af.
Hold du bare paraderne oppe. Der er vel ikke andet for. Så må vi andre væbne os med tålmodighed.
Selv om min blog er åben for kommentarer, så missede jeg @Jonas Juhler Hansen kommentar. Han havde mere end to links i sin kommentar – og det er der lukket af for.
Så helt åben er min blog ikke 😉
Jeg godkender gerne kommentarer, også selvom de kan være kritiske. Mit kriterie er sagligheden.
Men jeg erkender blankt at anonyme mennesker som skriver en eller anden dum kommentar aldrig når videre. Jeg står ved mine ytringer og forventer mine medmennesker gør det samme.
Er det en svaghed, at første kommentar skal godkendes? Det mener jeg ikke, for jeg har til gengæld fået en del af janteloven at mærke fordi jeg fra tid til anden også udtaler mig om mere kontroversielle emner — både i avisspalterne og på TV2’s tekst-tv.
Jeg mener demokratiske spilleregler gælder, og selvom vi må “justere” og ændre vores adfærd i den nye tekniske tidsalder, så mener jeg ikke, at alle og enhver skal have lov til at drive rovdrift på ens blog.
Der kunne siges meget om emnet, hvilket antallet af kommentarer vist også viser… 😉
Tak for en spændende blog.
Jeg er enig, Potter.
Personligt synes jeg også, at det er irriterende at skulle vente på en godkendelse. Man ved jo aldrig, hvornår moderatoren har tid. Sker det inden for kort tid, så er det jo fint – men han kan jo også være på ferie i 14 dage.
Så er jeg mere til muligheden for at fjerne evt. kommentarer, hvis de strider mod ens blog-univers.
Jeg kan godt lide løsningen med at man skal godkendes første gang (mener bla. demib kører med den) – dog uden at jeg bruger den selv.
Så kan folk debattere så meget de vil når de først er godkendt
Giver dig ret i at blogs ikke skal kræve godkendelse, men det er klart det tiltrækker seo folk der gerne vil have link juice. Spørgsmålet er om det ikke er en meget fair byttehandel. De er jo også trafik.
Hej RKI lån.
Jeg er nok ikke helt enig med dig. F.eks. synes jeg det er på kanten, når du kalder dig for RKI lån – og ikke dit borgerlige navn eller lignende.
Så er det en kommentar der blot vil skaffe linkjuice – og som ikke “bidrager” med noget. Og bidrager du ikke med noget, så er det ikke tale om en byttehandel. I en byttehandel er begge parter tilfredse – og blevet tilgode set 😉
Når det er sagt, så vil jeg byde dig velkommen til bloggen 😉 Og takke for din kommentar…bandit 😉
Potter
En blog skal efter min mening poste indlæget med det samme. Indlægget kan jo bare blive slettet hvis det er en ( Det mener jeg også tekst).
Hvis man skriver noget fornuftigt der rent faktisk hjælper folk der læser bloggen og måske bruger tid på at researche er det ok at man får en smule linkjuice ud af det.
Jeg er helt enig, hvis man mener at en kommentar er enten spam eller irrelevant for ens post kan man jo altid fjerne kommentaren jeg kører selv en blog omkring for min kammerats firma http://www.onlinestrategen.dk/blog-om-online-markedsforing og jeg gennemgår altid kommentarer. Jeg kan ikke se hvorfor at folk skal sidde og vente på deres kommentar skal godkendes